به گزارش گروه خواندنی های مشرق، در طول هر سفر از شهرهای مختلف رد می شویم و گاهی اوقات بدون توجه به آثار باستانی از این شهرها عبور می کنیم. در اینجا سعی داریم تا شما را با آثار باستانی برخی از راه های شلوغ در طول عید آشنا کنیم.
استان های غربی ایران از جمله نقاطی از کشور هستند که گرشگران کمتری را به خود جذب می کنند و شاید دلیل عمده این امر نبود یک سیستم اطلاع رسانی درست باشد. از میان این استان ها می توان به کردستان، کرمانشاه، ایلام و غیره اشاره کرد.
در این بین مسیر تهران تا کرمانشاه از سمت همدان می تواند بسیار زیبا و جذاب باشد برای افرادی که قصد سفر به نقاط غربی کشور را دارند.
ساوه
شهرستان ساوه تا تهران ۱۴۰ كيلومتر فاصله دارد و آب و هواي آن معتدل مايل به گرم است. ساوه يكي ازشهرها و مناطق باستاني بازمانده دوران ساساني است. ساوه در روزگار پارتيان با نام «سواكينه» يكي از منازل مهم ميانراهي و در سده هفتم قبل از ميلاد يكي از دژها و منازل سرزمين ماد به شمار ميرفته است. ورود حضرت معصومه (س) به ساوه، نخستين رويدادي است كه در تاريخ اوايل دوران اسلامي اين شهر ذكر شدهاست. ناحيه و شهر ساوه در روزگار ديالمه و سلجوقيان پيوسته مقر زمستاني سلاطين ديلمي و سلجوقي وسپاهيان آنان بوده است.
امامزاده سلطان سید اسحاق
اين بنا در چند صد متري مسجد جامع ساوه قرار دارد و شامل صحن و ايوان بقعه است. بناي بقعه، برج گونهاي از آثار قرن هفتم ه.ق است كه در سدههاي بعد، واحدهايي به آن افزوده شدهاست.
كاشيها هشت گوش فيروزهاي، خشتي سه سانتي متري فيروزه فام و كتيبه موجود از زيباييهاي خاص اين بقعهاست. متن كتيبه كاشي كاري به خط برجسته ثلث شامل سوره مباركه جمعه است كه بر روي آن تاريخ ۶۷۶ ه. قخوانده ميشود.
مسجد قرمز
ين مسجد كه به مسجد قرمز نيز معروف است، در ضلع شمالي ميدان قديمي ساوه، قرار دارد. نام قرمز از تزئينات و كتيبههاي قرمز رنگ مسجد اخذ شده است. ساختمان مسجد مشتمل برگنبد ساده آجري، يك گلدسته، سه رواق و چند ايوان است و از آثار دوره سلجوقي به شمار ميآيد. اين مسجدمحرابي زيبا و با ارزش دارد كه با چند كتيبه گچبري و با نقاشي مقرنس گچي مزين شده است
کاروانسرای عبدالغفار خان باغ شیخ
در فاصله حدود 8 کیلومتری ضلع شرقی شهر ساوه و اتوبان ساوه قم در روستای باغ شیخ، کاروانسرای عبدالغفار خان قرار دارد. این کاروانسرا در سال 1200 هجری قمری به صورت مربع شکل در ابعاذ حدود 50×50 متر ساخته شده است.
دروازه ورودی کاروانسرا در ضلع شرقی بوده و در دو طرف دروازه 12 رواق ساخته شده است. ایوان ورودی از طریق هشتی بزرگی به داخل حیاط کاروانسرا مرتبط بوده و در بالای آن طبقه دومی ساخته شده که دارای بادگیر می باشد.
همدان
شهرستان همدان مركز استان همدان است و در فاصله ۳۳۷ كيلومتري تهران واقع شده و آب و هواي كوهستاني سردسيري دارد. زمستانهاي پر برف و تابستانهاي كوتاه و ملايم دارد. بناهاي شهر همدان را بهدياآكو پادشاه ماد (حدود ۷۰۰ سال قبل از ميلاد) نسبت ميدهند
آرامگاه اِستر و مُردخاي
اين بنا كه از سنگ و آجر ساخته شده، در مركز شهر همدان قرار دارد. اين محل آرامگاه اِستر ملكه شوش و بانوي پادشاه ايران، خشايار شاه و مردخاي عموي آن ملكه است. اين بنا نخستين باردر حدود ۱۱ قرن پيش به دست كليميان و به ياد اين دو شخصيت ساخته شده است. احتمالاً اين ساختمان درقرن هفتم هجري بر روي ساختماني قديميتر بنا شده است
شیر سنگی
اين مجسمه در پارك و ميدان سنگ شير واقع شده است. ظاهراً اين مجسمه در زمان اشكانيان ساخته شده است. در مورد زمان ساخت آن نظرات گوناگوني وجود دارد. از مادها تا پارتيان را سازنده آن ميدانند، اما اين نظر بيشتر مطرح است كه اسكندر مقدوني به ياد سردار بزرگ خود هفاسيتون، دستور ساخت آنرا داده است. اين مجسمه مورد احترام مردم است
دوزخ دره
اين دره از درههاي صخرهاي و ريزشي است و به امامزاده كوه منتهي ميشود. آبشار اين دره،حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد و بسيار معروف است. وجود بيشهزار و رودخانه در عمق درههاي سلسله جبال الوند زيباييهاي گردشگاهي اين دره را دو چندان كرده است.
آبشار گنجنامه
آبشار گنجنامه مهمترين آبشار استان همدان است كه در نزديكي شهر همدان و در انتهاي تفرجگاه دره عباس آباد قرار دارد. آب اين آبشار از ارتفاعي حدود ۱۲ متر سرازير ميشود وبه نام آب عباس آبادجريان مييابد. آبدهي متوسط آن ۲۰۰ ليتر در ثانيه است كه از دره زيباي عباس آباد و گنج نامه ميگذرد. اين آبشار در كنار كتيبههاي باستاني گنجنامه و در مسير صعود به ارتفاعات كوه الوند واقع شده است.
کنگاور
شهرستان كنگاور در فاصله ۶۱۶ كيلومتري تهران واقع شده و آب و هواي معتدل كوهستاني دارد. كنگاوربه دليل همجواري با معبد باستاني آناهيتا، از شهرهاي تاريخي ايران به شمار ميآيد. اين شهر تا زمان ساسانيان آباد بود، ولي پس از غلبه عربها بر ايران ويران شد و اكنون آثار معبد آناهيتا بر روي تپههاي آن باقي مانده است.
معبد آناهیتا
در كنگاور، بر بلندي يك صفه سنگي، بقاياي بناي عظيمي هنوز خود نمايي ميكند. ناماين بناي پيش از اسلام از «آناهيتا» ايزد و فرشته نگاهبان آب - فراواني و بركت - برگرفته شده است. قدمت بنا رابرخي به دوران اشكانيان ميرسانند. بر روي بقاياي بناي پارتي، آثاري از اين دوره و نيز آثاري از بناهايدورههاي اوليه اسلامي ديده ميشود. طبق كاوشهاي علمي معماري معبد آناهيتا از هنر هخامنشي مايهگرفتهاست.
بیستون
کتیبه های بیستون
اوّلين تحقيقات علمي درباره نقوش و كتيبههاي بيستون در سال 1835 ميلادي توسطهنري راولينسون افسر جوان انگليسي به انجام رسيد و پس از آن دانشمندان بسياري هر يك به كشف گوشهاي ازاين گنجينه تاريخي نايل آمدند. متن اين كتيبه كه در سال 522 پيش از ميلاد به دستور وي بر دل كوه حجاريشدهبه شرح جنگهاي 5/2 ساله داريوش و مبارزات او براي رسيدن به سلطنت را تشريح ميكند.
سنگهايي با خطوط پهلوي
در سرتاسر بيستون و اراضي اطراف آن، هر جا كه بنا و يا چند سنگتراشيده شده ديده ميشود، يك يا چند علامت و يا خط مربوط به دوره ساساني را بر آنها ميتوان ديد. مانند427 علامت حجاري شده بر روي سنگهاي به كار رفته در كاروانسراي صفوي بيستون، پل صفوي بر رويدينور آب، پل خسروي بر روي گاماسياب، بناي كاروانسراي كهن بيستون و سنگهاي پراكندهاي كه در نقاطمختلف بيستون ديده ميشود. اين علايم به صورت علايم خانوادگي است و يا به صورت اسم افراد يا كارگاهياست كه اين سنگها را تراش دادهاند
باتشکر
:: موضوعات مرتبط:
ایران شناسی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 1668
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0